Variolens

Variolens 2 -linssi on uudenaikainen, säädettävissä oleva silikoniöljy täytteinen linssi, jota voidaan käyttää korvaamaan tai täydentämään perinteisiä, ei-säädettäviä ampujanlaseja. Kääntämällä säätöruuvia sen tarkennusta voidaan säätää tarpeen ja ampujan henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Variolens 2 -linssiä käyttämällä ampuja voi sopeutua muuttuneisiin tai vaihteleviin valo-, kontrasti- (esim. vastavalotilanne) tai muihin näköolosuhteisiin.

Kivääriampujaa Variolens 2 auttaa tarkentamaan katseen täydellisesti juuri haluamalleen etäisyydelle -300 metrin,100 metrin,50 metrintai10 metrinpäässä olevaan maaliin tai kiväärin tähtäimeen. Nämä ovat luonnollisesti vain esimerkkejä; Variolens 2 voidaan säätää portaattomasti mille tahansa etäisyydelle maalin ja tähtäimen väliin ja auttaa siten näkemään minkä tahansa kohteen terävästi.

Pistooliampujaa Variolens 2 auttaa tarkentamaan katseensa täydellisesti aseen jyvään ja samalla auttaa ehkäisemään katseen häiritsevää tarkentumista taululle. Näin ampuja voi parhaalla mahdollisella tavalla keskittyä tähtäämiseen.

Variolens 2 korvaa perinteiset ampujanlasit ampujilla, joilla ei ole silmän taittovirheitä. Liki- tai kaukotaittoisilla sekä hajataittoisilla ampujilla se täydentää perinteisiä laseja, joiden tarkennusta ei tunnetusti voida säätää. Variolens 2 voi myös auttaa kompensoimaan vaihtelevien valaistus- ja näkyvyysolosuhteiden sekä välimatkojen vaikutusta.

Historiaa

Vuonna 1980 Oxfordin yliopiston professori J. Silver tutkimusryhmineen aloitti kehitystyön tavoitteena säädettävä linssi, jolla saavutettaisiin jatkuva ja täydellinen tarkennus eri polttoväleille. Hänen työtään suojaamaan on sen jälkeen haettu yli 100 kansainvälistä patenttia. Vuonna 2003 professori Silver tapasi Fritz Niemannin. Niemann ymmärsi välittömästi, millainen valtava potentiaali keksinnöllä olisi uudella sovellusalueella. Pian sen jälkeen päätettiin aloittaa erityisen linssimallin kehitystyö ammuntakäyttöön. Muutaman kokeiluversion jälkeen tuotiin markkinoille ensimmäinen kaupallinen malli, Variolens 1. Ensimmäisessä mallissa oli alumiinirunko ja se oli suurempi, painavampi, hankalampi käyttää sekä kalliimpi kuin Variolens 2.

Näistä syistä tutkimus- ja kehitystyötä jatkettiin ja tarvittavien testien jälkeen toinen malli syntyi nopeasti. Variolens 2 on valmistettu kokonaan synteettisistä materiaaleista ja on entistä pienempi, ohuempi, kevyempi, halvempi ja käytännöllisempi.

Variolens 2:n toiminta todennettiin uusilla, tätä tarkoitusta varten kehitetyillä testeillä. Niillä varmistettiin mm. sen kestävyys ja oikea toiminta käytössä, kylmän ja kuuman lämpötilan kestävyys sekä kalvojen joustavuus ja kestävyys jatkuvassa käytössä. Joulukuussa 2010 perustettiin tuotantolinja ensimmäiselle koesarjalle ja ensimmäinen sarjavalmistettu erä tuotetta valmistui Oxfordissa helmi-maaliskuussa 2011. Huolellisen lopputarkastuksen jälkeen linssien jakelu jälleenmyyjille alkoi pian tämän jälkeen. Mikä on Variolens 2?

Yleistä

Variolens 2 -linssi perustuu nesteiden ja kalvojen käyttöön. Linssiä säädetään lisäämällä tai vähentämällä nestemäisen silikoniöljyn määrää linssin sisällä. Säätö tapahtuu säätösylinterin avulla. Laite kiinnitetään ampujanlaseihin asennetun lukitusmekanismin avulla. Linssin taittovoimakkuutta voidaan säätää vähintään 7 diopterin alueella.

Variolens 2:n kehitystyössä otettiin huomioon asiakkaiden antamat ehdotukset ja toivomukset. Kokonaan uudelleen kehitetty muovirakenne mahdollisti laitteen koon ja painon pienentämisen ja sen kiinnittämisen lähemmäs silmää, jolloin häiritsevät heijastukset saadaan minimoitua. Uusi rakenne salli myös säätöalueen kasvattamisen 7 diopteriin, -3,5 ja +3,5 välille.

Pistooliampujalle Variolens 2 mahdollistaa katseen tarkentamisen aseen jyvään ja vähentää taipumusta katseen tarkentumiseen taululle. Näin saavutetaan haluttu tähtäinkuva. Linssillä voidaan korvata perinteiset ampujanlasit, joiden tarkennusta ei voida säätää, tai sitä voidaan käyttää perinteisten lasien lisäksi. Variolens 2 auttaa myös kompensoimaan vaihtelevan valaistuksen (keino- ja luonnonvalo) ja näkyvyysolosuhteiden sekä välimatkojen vaikutusta.

Kuvaus ja toiminta

Variolens 2 näyttää tavalliselta linssiltä, mutta siinä on läpinäkyvän kalvon sisällä nestemäistä silikoniöljyä. Kalvon muotoa voidaan säätää portaattomasti muuttamalla sen sisällä olevan nesteen määrää. Näin saavutetaan 7 diopterin säätöalue. Nesteen määrä muuttaa kalvon kaarevuutta niin, että linssin muoto seuraa vastaavan hiotun lasilinssin muotoa.

Asennus ja säätö

Ennen Variolens 2 -linssin asennusta pitää päättää, halutaanko säätö suorittaa vasemmalla vai oikealla kädellä. Sen jälkeen linssi voidaan kiinnittää ampujanlaseihin. Laitteen mukana toimitettavia kahta Z-muotoista tukea muotoilemalla Variolens 2 voidaan asentaa haluttuun asentoon ja paikkaan silmään tai kiväärin tähtäimeen nähden.

Variolens-linssin asennuksen jälkeen haluttu tarkennusetäisyys säädetään kääntämällä kierteytettyä nestesylinteriä. Pistooliampujat voivat suorittaa säädön tarkentamalla kirjoitettuun tekstiin, joka on pistoolin jyvän etäisyydellä silmästä vaikkapa seinällä. Mihin Variolens 2 ei kykene?

Variolens 2 -linssillä voidaan korjata liki- ja kaukotaitteisuus -3,5 ja +3,5 diopterin välillä. Sillä voidaan myös korjata ikänäön aiheuttamaa lähelle tarkentamisen vaikeutumista. Sen sijaan se ei kykene korjaamaan hajataittoisuutta, joka pitää korjata sylinterikorjausta sisältävillä linsseillä. Kuitenkin myös hajataittoiset ampujat voivat käyttää Variolens 2 - linssiä kiinnittämällä sen omiin sylinterikorjattuihin ampujanlaseihinsa, jolloin kaikki linssin tuomat hyödyt saadaan käyttöön.

VARIOLENS-linssin voi asentaa omaan, käytössä olevaan silmälasiin erillisillä ripustusvälineillä. Hajataitoisilla ampujilla käytetään tätä asennusmenetelmää. Mitä teen käyttämälläni erillisellä korjauslinssillä?Erillinen korjauslinssi kiinnitetään yleensä Variolens-linssin eteen käyttämällä erityistä kiinnitystä, jolla linssi asennetaan Variolens-linssin keskipisteen kanssa samalle linjalle.

Asennusohje löytyy sivuiltamme. Asennusohje.