Variolens asennusohje

Yleistä

VARIOLENS-linssi sisältää nestettä, silikoniöljyä. Linssin voimakkuutta säädetään kääntämällä linssissä olevaa ruuvia tasaisesti, jolloin silikoniöljyn määrä lisääntyy tai vähenee linssin sisällä. Tämä menetelmä mahdollistaa säätää linssin voimakkuutta vähintään 7 diopteria välillä -3.50- +3.50. VARIOLENS-linsillä voidaan korjata myopiaa (miinusnäköisyyttä) ja hyperopiaa (plusnäköisyys), mutta se ei korjaa hajataittoisuutta. Hajataittoisilla ampujilla linssi voidaan asentaa omien ammunnassa käytettävien lasien päälle erillisillä ripustuslaitteilla.

Asennus

VARIOLENS-linssi voidaan asentaa suoraan mm. Knoplochin tai muuhun vastaavaan ampujankehykseen.

VARIOLENS-linssi voidaan asentaa myös ampujan omiin silmälaseihin erillisellä ripustusvälineellä. Koska VARIOLENS-linssillä voidaan korjata vain miinus- ja plusnäköisyyttä, hajataitoisilla ampujilla tulee käyttää tätä asennusmenetelmää (hajataittoisuus korjataan omilla laseilla).

Esimerkkiasennus omiin silmälaseihin

Kivääriammunnassa VARIOLENS-linssiä voidaan käyttää joko ampujankehykseen kiinnitettynä tai VARIOLENS-linssi voidaan vaihtoehtoisesti asentaa myös suoraan takatähtäimeen.

VARIOLENS-linssi voidaan kiinnittää myös suoraan takatähtäimeen, jolloin kehyksiä ei tarvita. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Käyttö

Linssin voimakkuutta säädetään kääntämällä kirkasta ”ruuvia” vasta- tai myötäpäivään. Linssin voimakkuuden hienosäätö on hyvä suorittaa ennen uutta ammuntakertaa, koska muuttuvat valaistusolosuhteet, kohteen tausta, ampujan vireystila ym. vaikuttavat ampujan silmän tilaan. VARIOLENS-linssin voimakkuutta säädetään kääntämällä kirkasta ”ruuvia”.

Marko Leppä, SAL:n iso- ja vakiopistoolivalmentaja suosittelee VARIOLENS-linssiä kaikille ampujille. Maajoukkue testasi Haminan Eurooppa cupissa 6.-8.7.2012 VARIOLENS-linssiä SAL:n iso- ja vakiopistooliryhmän kanssa. Kuvassa Suomen ampumamaajoukkueen pistooliampuja Ari Meinander testaamassa VARIOLENS-linssiä. Alempi linssi on Arille tehty kiinteä ampujan linssi, jossa hajataiton korjaus ja ulompi linssi on VARIOLENS-linssi.